Ønsker du å studere i Storbritannia? Du er ikke alene, og mange har funnet veien over til de britiske øyer før deg. Ta kontakt med oss i dag, så kan vi kanskje tilrettelegge for akkurat ditt drømmestudium i Storbritannia.

I Storbritannia finner du et moderne og flerkulturelt samfunn med en rik og spennende historie som du kan finne tydelige spor av rundt omkring i hele landet. England og Norge har tette historiske bånd, og fremdeles er det noe spesielt med kjærligheten nordmenn har til britisk fotball, musikk og humor. I Storbritannia kan du reise fra verdensmetropolen London til puben i en erketypisk engelsk landsby på en time eller to, og de små avstandene gjør at du i løpet av bare et kort opphold kan få med deg alt fra kystliv og bading i sør-England til historiske oppdagelsesreiser i den 2000 år gamle byen York i nord-England.

Storbritannia som studieland

Storbritannia har tradisjonelt vært et av de mest populære studielandene blant norske studenter, og landet har raskt slått seg fram som en av de mest ettertraktede destinasjonene for utdanning i verden. Hvorfor er Storbritannia så populært som studieland? Det er mange faktorer som spiller inn her, og en viktig grunn er at britiske universiteter kommer til å gi deg kvalifikasjoner av svært høy akademisk og profesjonsrettet standard, og en kulturell opplevelse du ikke kommer til å glemme. Norske studenter trenger dessuten ikke visum for å studere i Storbritannia, og veien hjem er relativt kort og billig dersom en lengter etter de kjente og kjære.

Om å studere i Storbritannia

For å søke på studier ved britisk universiteter trenger du, i tillegg til utfylt søknadsskjema, tre ting: Vitnemålet ditt og en oversettelse av dette til engelsk, en såkalt personal statement (motivasjonsbrev), og akademiske referanser fra en eller flere lærere eller andre relevante personer. Et motivasjonsbrev skal vanligvis være på rundt en A4-side, og si noe om deg som både student og person. Hvorfor vil du studere det du søker på? Hvorfor fortjener akkurat du å få en plass på studiet? Hva slags interesser har du utenfor skolen? Hvorfor ønsker du å studere i Storbritannia? Språk og språkkrav kan du lese mer om her, men kort sagt vil britiske universiteter vanligvis akseptere at norske studenter ikke tar språktest dersom de har 4 eller bedre i engelsk fra det siste året på videregående. Dette gjelder også for Australia, New Zealand og de fleste studiesteder vi samarbeider med i USA.

Veien til Storbritannia: UCAS

UCAS er Storbritannias sentraliserte opptaksorgan, og fungerer på en lignende måte som Samordna Opptak her hjemme. Når du søker om opptak til et britisk universitet, må du opprette og sende inn en søknad gjennom UCAS’ nettsider innen gitte frister.

Du må også betale en søknadsavgift før du kan sende søknaden. UCAS videresender deretter søknaden din til universitetet du søker om opptak til. Universitetet sender svar på søknaden gjennom UCAS, og du gir elektronisk tilbakemelding på eventuelle studietilbud du mottar i nettsøknaden.

Søknad i UCAS

Det er tre hovedelementer i en UCAS-søknad:

  1. Selve søknaden der du skriver inn personalia, inntil fem studievalg og karakterene dine fra videregående skole.
  2. Personal statement, som er et motivasjonsbrev du skal skrive. Personal statement er et eget tekstformat som er ganske standardisert, og det å få til en bra tekst som ikke virker reprodusert kan derfor være utfordrende. Les vår guide til å skrive en god personal statement her.
  3. Akademisk referanse, der en lærer skriver om ditt potensiale som student.

Hjelp til UCAS

Mange synes dette er en vanskelig søknadsprosess og er usikre på hvordan nettsøknaden skal fylles ut, samt hva som skal legges ved. SONOR er et offisielt UCAS-senter, og hjelper deg med søknaden din slik at du kan være trygg på at du har gjort alt på riktig måte.

Når du skal søke om opptak til et britisk universitet, oppretter du en søknad i UCAS ved å bruke SONORs ”buzzword”. SONOR får da tilgang til nettsøknaden din og kan hjelpe deg underveis med utfyllingen. Vi har guider til utfylling av søknaden, personal statement og akademisk referanse, for å gjøre prosessen så lett som mulig for deg. Du kan også sende oss utkastet ditt til personal statement, slik at vi kan gi deg skrivetips og tilbakemeldinger på teksten du har skrevet. Når alt er klart i søknaden din legger vi inn den akademiske referansen for deg, dobbeltsjekker at du har fylt ut alt på riktig måte, og sender søknaden din til UCAS.

Reklamer