Hvordan er det å studere i Storbritannia?

Fakta om Storbritannia

Hovedstad: London
Befolkning: 61 284 millioner
Størrelse: 244 177 km²
Offisielt språk: Engelsk
Styresett: Monarki
Myntenhet: Pund

Skoleåret i Storbritannia

Skoleåret i Storbritannia går fra september til juni.

Om landene i Storbritannia

Storbritannia er delt opp i England, Wales, Skottland og Nord-Irland. Dronning Elizabeth er landets overhode og har veldig høy annerkjennelse blant britene. Statsministeren er den konservative David Cameron.

Storbritannia er det mest populære landet å studere i blant nordmenn, og den største andelen nordmenn studerer i England. Tilsammen er det rundt 3500 norske studenter i Storbritannia.

Skoleåret i Storbritannia

Skoleårets oppstart varierer fra studiested til studiested men varer vanligvis fra september til juni. De fleste institusjoner opererer med to eksamensperioder i løpet av skoleåret.
Alle som skal søke om opptak til en bachelorgrad i Storbritannia må gå gjennom UCAS. Man kan primært søke på inntil fem studieprogrammer og søknadsprosessen foregår via internett. Det koster £19 å søke. Hovedsøknadfristen er 15. januar, men internasjonale studenter kan ofte søke helt fram til 30. juni. Det anbefales likevel å søke så tidlig som mulig, og for noen spesielle studier og universiteter er søknadsfristen 15. oktober.

Norske statsborgere trenger ikke oppholdstillatelse for å studere i Storbritannia, men blir likevel klassifisert som Internationals når man skal betale skolepenger. Dette er fordi Norge ikke er medlem av EU og innebærer at norske studenter må betale det tredobbelte av det en student fra et EU-land betaler.

Du kan lese mer om studier i England her.

Kultur i Storbritannia

For nordmenn kan Storbritannia oppfattes som litt gammeldags, ved at de for eksempel fortsatt benytter sjekker som betalingsmiddel og såvidt vet hva nettbank er.Storbritannia er et flerkulturelt samfunn som ikke lenger bare spiser nasjonale retter som baked beans, men også chicken curry og falafel. 

Briter er utrolig høflige og forventer også det samme tilbake fra alle rundt seg. Det oppfattes som uhøflig å snakke norsk foran en brite, så husk å være inkluderende.Det er fortsatt et snev av hierarki i det britiske samfunnet, og klasseskillene er svært synlige. Begreper som ‘working class’ og ‘middle class’ brukes hyppig i engelsk dagligtale.

Fotball har en helt sentral plass i mange britiske hjerter, men er også kjent for bråk, hooligans og ville slåsskamper. Vær oppmerksom på dette, og husk at den britiske måten å gjøre ting på er den riktige for dem. Vis respekt!

Uteliv i Storbritannia

Utelivskulturen i Storbritannia er litt annerledes enn i Norge. Med unntak av i London er det mye billigere å kjøpe drinker på byen enn det er i Norge. Derfor starter kvelden vel så ofte på en pub som hjemme i noens stue og de fleste utestedene stenger klokken to. Storbritannia har et mye større utvalg i øltyper en Norge, så man kan fort få noen rare blikk dersom man går i en bar og spør etter en øl. Inngangspenger ved utesteder er uvanlig, men kan forekomme. Aldergrensen for å kjøpe alkohol er 18 år.

Prisnivå i Storbritannia

Det meste er billigere i Storbritannia enn i Norge, spesielt husholdningsartikler, mat og drikke ligger på en betydelig lavere pris. Hold deg oppdatert på kursen slik at du vet når det lønner seg å veksle inn deler av studielånet i pund.

Bolig i Storbritannia

Universitetene tilbyr ofte såkalte Student Halls som er studenthybler rundt lærestedet. Dette er en god mulighet til å bli kjent med nye mennesker, men ikke nødvendigvis billigere enn å ordne noe selv. Tilbud og standard varierer mye, så rådfør deg med nåværende studenter.

Dersom man er to eller flere lønner det seg å leie, og kostnadene er stort sett betydelig lavere en i Norge. Leiepriser annonseres på ukes-eller månedsbasis og depositum tilsvarer 4-6-ukers leie. Mange utleiere krever attest fra tidligere utleiere og brev fra Lånekassen eller garanti fra forsørger kan også bli nødvendig som betalingforsikring.

Noen norske studenter velger å leie et rom hos en familie, men dette krever at du er villig til å tilpasse deg familien du bor hos. Hva som inngår i en slik avtale varierer fra kun losji, til måltider og vask.

Uansett hvilket alternativ du velger, er det lurt å få klarhet i en del ting på forhånd. Finn ut hva som er inkludert i leien, hvor lang bindingstid du har og hvor mye depositum du må betale.

Reise til og fra Storbritannia

Fly er den enkleste måten å reise mellom Norge og Storbritannia på. Hvis man er ute i god tid kan man få billetter til London og Glasgow til under 500 kroner med de fleste flyselskapene. SAS og British Airways flyr også til flere flyplasser som er billigere å reise videre fra.


Innenfor Storbritannia er både buss og tog gode alternativer til transport. Her gjelder det også å være ute i god tid for å få billige billetter, og prisene varierer veldig i pris mellom de forskjellige selskapene.

Forsikringer i Storbritannia

ANSAs studentforsikring er en skreddersydd pakke for studenter inkluderer det meste en internasjonal student trenger. Det er også mulig å etablere forsikring med britiske selskaper, men dette blir ofte dyrere da man må tegne reiseforsikring, innboforsikring og andre forsikringer separat.

Helse i Storbritannia

I Storbritannia er det gratis for studenter å gå til legen og bli behandlet på sykehus. Det er lurt å skaffe seg et NHS-kort (National Health Service) så fort man kommer til Storbritannia for å kunne benytte seg av helsetjenestene dersom man får behov for det.

Det gis ingen spesielle oppfordringer fra Norsk Folkehelse angående vaksiner ved reise til UK, men grunnet tidligere utbrudd i studenthjem av smittsom hjernehinnebetennelse ( meningitis), gis vaksine mot denne sykdommen gratis.

Eksamen i Storbritannia

Forskjellen mellom eksamen i Storbritannia og i Norge er store. I Storbritannia gjøres alt for hånd, alltid, og de er stort sett kortere enn norske eksamener. Det er ikke tid for meditasjon og andre tulletips du får av norske skolesteder. Her er det bare tid til å skrive så blekket spruter og knapt nok det. Du må bare skriver i vei når du har eksamen i Storbritannia. Det er ikke tid til noe annet enn å bare skrive så mye du orker.

Jobb i Storbritannia

Å jobbe i Storbritannia er skikkelig dårlig for nordmenn. Det er veldig mye hardere å jobbe i Storbritannia enn å jobbe i Norge. Det er veldig mye dårligere betalt også enn å jobbe i Norge. Du har nesten ingen av rettighetene du har i Norge heller. Det er veldig vanskelig å få seg jobb i Storbritannia om du ikke snakker flytende engelsk. Den typiske lønnen i Storbritannia er 6 – 8 pund for nordmenn. Det varierer veldig fra hvor du jobber. Jobber du på et sted der de krever du snakker norsk for eksempel på telefonselger og spørreundersøkelser, så får du bedre lønn enn om du konkurrerer med engelske om jobben slik du for eksempel gjør om du vil jobbe på Tesco, Asda, TK maxx, eller en annen klesbutikk eller matbutikk eller en annen type butikk.

Arbeidsmarkedet i Storbritannia er veldig tøft. Det er høy arbeidsledighet i Storbritannia, og det er derfor også hard kamp om de få jobbene som er ledig. Du kan ikke regne med å få en gøy jobb i Storbritannia som nordmann. Du skal heller være veldig takknemlig for hvilken som helst jobb du blir tilbudt. Generelt blir du ikke tilbudt noen jobber som er spesielt godt betalt utenfor London-området. Utenfor London-området, er lønningene mye laverer. Du må tenke gjennom om det er poeng i for deg å arbeide i Storbritannia, eller om du skal prioritere å reise hjem for å jobbe.

Som student i Storbritannia kan du for eksempel ha en jobb i Norge du reiser hjem til i ferier også videre, og så jobber du ikke ellers i året. Du har nemlig veldig mye ferier i Storbritannia så her er det gode muligheter for å få til noe spennende og gøy.

Reklamer