Utenlandske universiteter vil rekruttere deg for enhver pris, og agenter tjener mye penger på å gi akkurat «nok» info. Bruk god tid og dobbeltsjekk alle opplysninger, er rådet fra ANSA, organisasjonen for norske studenter i utlandet.

– Å dra til utlandet for å studere er en stor greie! Uansett hvor du skal og hvordan du søker er det utrolig viktig at du gjør mye research god tid i forkant. Arbeidet bør gjerne starte et år i forveien. Når det er gjort, er spørsmålet hvor mye behov du egentlig har for disse agentene, sier president Gustav Heiberg i ANSA (Association of Norwegian Students Abroad).

Norske studenter tar hvert år med seg i overkant av to milliarder kroner fra Lånekassen til utlandet, penger mange utenlandske universiteter er fullstendig avhengige av. Dermed betaler for eksempel australske og meksikanske universiteter i bruk norske firmaer, agenter, for å rekruttere nordmenn til sydligere studier. Agentene får som regel en viss prosent av studentens skolepenger som betaling. IEC, den største av studieformidlerne, hadde i 2002 en omsetning på nærmere 15 millioner kroner.

– Studentene er nødt til å være bevisst på at den informasjonen de får fra agentene er rent salgsmateriell. De er ute etter å tjene penger, advarer Heiberg.

Reklamer