Antall norske studenter i utlandet har i løpet av de 10 siste årene økt fra 8400 til 13 200. Mest populært har det vært å studere i Europa og Nord-Amerika, men stadig flere tar utdannelsen sin i områder som Sørøst-Asia og Australia. Mange nordmenn velger å studere i eksotiske land som Thailand, Australia, Sør-Afrika, Latin-Amerika og India.

Lånekassen kan gi lån, utdanningsstipend og reisetillegg til studier i utlandet. Skoleåret 1998-99 mottok mer enn 13 600 norske studenter støtte. Association of Norwegian Students Abroad (ANSA) er en interesseorganisasjon for norske studenter i utlandet. Organisasjonen har som mål å ivareta utenlandsstudentenes faglige, økonomiske, sosiale og kulturelle interesser før, under og etter studiet. Mange utenlandsstudenter vil jobbe i utlandet etter eksamen, viser en ny rapport. Bare halvparten av de norske studentene ønsker å få sin første jobb i Norge.

Undersøkelsen, som er gjennomført av Norsk institutt for studier av forskning og utdanning (NIFU), viser også at de som reiser ut, er mer fornøyde med studiestedet enn studentene i Norge. – Start i god tid med å planlegge. Helst ett år før du ønsker å reise ut. Velg hovedsakelig studium utfra det du har lyst til å studere, ikke ut fra hvilket land du har lyst til å studere i. Tenk gjerne utradisjonelt. Du kan alltids lære et nytt språk. Vær sikker på din egen beslutning. Ikke bare følg trenden, men ta din egne valg, anbefaler ANSA-president Hege Yli Melhus.

Skriv til de lærestedene du er interessert i. Be om studieplan og søknadsskjema, samt oversikt over skolepenger, opptakskrav og søknadsfrist. Vær nøye med søknadsskjema. Vitnemål fra videregående skole kan du få på engelsk, tysk eller fransk fra den skolen du gikk på.

Mest populære land

1. Storbritannia – 1920
2. USA – 976
3. Australia – 706
4. Tyskland – 327
5. Nederland – 290

Tallene viser antall medlemmer i Association of Norwegian Students Abroad. Universitetet med flest nordmenn ligger faktisk på den andre siden av kloden, Griffith University i Australia med 154 ANSA-medlemmer. ANSA har ca. 6500 medlemmer i 60 land.

Smaken av det gode liv

I en rosa by i Sørvest-Frankrike studerer over 100 norske ungdommer. Fem år i utlendighet med knallharde studier gjør dem til ingeniører og økonomer, men de får også en smakebit av franskmennenes gode liv. Det eneste jeg savner med Norge er ferske aviser og pølse i brød på vei hjem fra by’n, sier Silje Brathagen (23) mens hun nipper hvitvin til lunsjen i skolekantinen ved den franske tekniske høyskolen, Institut National des Sciences Appliquées (INSA). Hun nyter studentlivet i Toulouse i fulle drag. Frankrikes fjerde største by har fått tilnavnet «Den rosa byen» på grunn av de mange husene i rød murstein. Toulouse er en universitetsby på størrelse med Oslo med om lag 100 000 studenter. Til sammen er det 120 norske studenter i Toulouse. Det gjør byen til det største studiestedet for nordmenn i Frankrike. Paris kommer på andreplass. – Å studere i utlandet gir deg mye gratis. I tillegg til å bli sivilingeniør lærer jeg å snakke flytende fransk og blir godt kjent med fransk kultur, sier Silje når vi spør henne hvorfor hun ønsket å studere i Frankrike. 23-åringen går i fjerde klasse maskinteknikk ved sivilingeniørstudiet. De to første årene har de norske studentene et eget opplegg for å myke opp overgangen fra det norske til det franske skolesystemet. Fra det tredje året gjøres det ikke lenger forskjell på franske og norske studenter.

Tøffe studier

– Studiene er ganske vanskelige, med mange eksamener gjennom skoleåret. – Er du borte en uke fra forelesning, har du nesten ikke mulighet til å hente deg inn igjen, mener Martin Blandhoel (21) fra Drøbak. Han går i tredjeklasse maskin. Det er en stor fordel om du har hatt fransk på gymnaset, men det er studenter som har klart seg uten noen særlige språkkunnskaper. Intensivt språkkurs i begynnelsen pleier å hjelpe. – Man drar ikke til Toulouse for å være på ferie, sier femteklassing Anette Bonsted (23) fra Fjellhamar. Hun forteller at i tredje og fjerde klasse hadde hun 60 timers arbeidsuke. Skolen er svært anerkjent i Frankrike, og det er vanskelig å komme inn, både for norske og franske studenter. Til gjengjeld er det ikke mange som går ut fra skolen uten å få seg en bra jobb raskt. – Vi har ofte forelesninger fra åtte om morgenen til seks om kvelden, med et par timers pause midt på dagen. Anette er snart ferdig på INSA.

Fransk kjæreste

Å tilbringe noe av sin ungdomstid i en fransk, romantisk by fører naturligvis til at noen av studentene finner seg kjærester. Franske kjærester. Silje har truffet en høy, mørk franskmann som skal bli børsmegler. Hun oppdaget fort forskjellen mellom norske og franske menn. – Nordmenn finnes ikke omtenksomme i forhold til franskmenn. Kjæresten min åpner alltid dører for meg, spanderer middag og kjøper ofte blomster. En virkelig gentleman, sier Silje. Hun kan godt tenke seg å bli værende i Frankrike etter hun er ferdig med studiene. Lene Olsen (19) fra Bergen går i første klasse, men har allerede rukket å finne seg en fransk gutt. Han tar henne med på ski sørover til Pyrénéene, 15 mil unna. Om våren kan de nå strendene ved Middelhavet på under to timer. Lene har ski under skrivepulten sin og bikini i klesskapet. – Men har du råd til alt dette? – Jada. Å studere i Toulouse er ikke dyrere enn å studere i Norge, mener Lene. Studiet ved INSA er godkjent av Lånekassen. En egenandel på 6000 må betales, men skolepengene de to første årene, 70 000 kroner, blir gitt som stipend. I tillegg til skolepengene gis også vanlig studielån og stipend. – Vi får ikke så mye mer støtte enn studenter hjemme. Men vi lever bedre fordi utgiftene til mat og husleie er lavere enn hjemme, sier Martin fornøyd.

Rugby

Vi er på rugbytrening med Martin like utenfor Toulouse. Laget heter Ramonville. Martin spiller også på skolelaget. På skolen er det en mengde fritidsaktiviteter – en fin mulighet til å bli kjent med de franske studentene. Martin har valgt å spille rugby på et rent fransk lag. Han putter tannbeskyttelsen i munnen og går ut for å kjempe med gutta. Det går ganske hardt for seg. Men etter trening er det middag i klubbhuset med rødvin og øl.

Reklamer